Raamdecoratie Voorjaar 2018: De drie meest actuele producten

Het voorjaar hangt in de lucht en je wilt weer gaan klussen in huis. Welke raamdecoratie kies jij?

Van oudsher worden mensen gedreven om in het voorjaar gaan te klussen of onderhoud te plegen aan het huis.  Vroeger heette het ‘de grote poets’. Tegenwoordig hoor je dit minder maar zie je in maart april nog altijd een piek. Nieuwe raambekleding levert snel een mooi resultaat op want je kamer kan er sterk door veranderen.  Denk eens aan de kleurtoon .  Het licht komt vaak via een raamdecoratie naar binnen.  Heeft deze een kleur dan zal het licht een deel van deze kleur meenemen en projecteren op wanden en meubels.  Zou je bijvoorbeeld rode rolgordijnen kiezen, dan kunnen witte muren een beetje roze oplichten. Het is dus belangrijk om dit te weten voordat je raambekleding gaat kopen.  Nu naar de belangrijkste producten. We gaan hier uit van een woonkamer raam van 250 cm breed.

1 Rolgordijnen

Rolgordijnen staan al jaren op de eerste plaats.  Ze zijn uiterst efficiënt in het tegen houden van zonlicht of inkijk en bijzonder geschikt om een kamer te verduisteren. Je hebt dan speciale verduisterende rolgordijnen nodig. Deze hang je het best over de raam nis om licht dat aan de zijkanten binnen komt effectief tegen te houden.

verduisterende rolgordijnen

Duo rolgordijnen

Met duo rolgordijnen haal je nog een extra optie in huis.  Deze bestaan uit twee stoflagen met open en dichte stroken die je voor elkaar kan schuiven.  Zó kun je ook langs de bovenzijde licht binnen laten en krijg je méér licht opbrengst in je kamer. Je kan een duorolgordijn ook als vitrage gebruiken en overdag inkijk tegen gaan. Door de twee lagen verbetert ook de akoestiek in huis. Je kunt een duo rolgordijn tegenwoordig ook in een verduisterende uitvoering krijgen.

Horizontale jaloezieën

Je kent deze natuurlijk al lang als aluminium uitvoering. Maar de houten jaloezieën zijn sterk in opmars. Ze hebben als voordeel méér sfeer en geven een shutter effect wat erg knus overkomt.  De breedte en hoogte zijn echter gelimiteerd en het opgetrokken pakket is vrij fors.  Grotere jaloezieën trekken dan ook wat zwaarder op. Hout maakt echter veel goed.  Als je dit voor lief neemt heb je er een echt sfeermaker bij.